Z Á P I S

z jednání výkonného výboru OSH Plzeň – sever, konaného

dne 13. ledna 2011 v kanceláři OSH Plzeň – sever

 

Přítomni : dle prezenční listiny

Omluveni : p. Štefl, p. Kučera, p Frána, Ing. Červenka

 

Program :

1)     hodnocení průběhu VV , delegace na VVH SDH a okrsků

2)     průběžný stav v odvodu členských příspěvků na rok 2011

3)     předběžný stav hospodaření za rok 2010

4)     předběžná zpráva inventarizační komise

5)     plány odborných rad

6)     organizační záležitosti

Jednání VV zahájila a řídila starostka OSH p. Foldová. Z jednání bude pořízen audiozáznam, usnesení zapíše p. Ekstein a ověřovateli zápisu schváleni : p.  Krnáč a p. Urbánek.

 

p. Foldová se v úvodu omluvila ohledně zápisu z posledního jednání, časově to nestíhá, navrhuje, aby zápisy z audiozáznamu přepisoval někdo jiný. p. Hanus F. má připomínku, aby se zápisy nedělaly podrobné, stačí heslovité a pak zapsat usnesení. Ano, takto je to již dva měsíce domluvené.

Usnesení z posledního jednání splněno ve všech bodech.  Zrušení SDH Líšťany dořešeno, oznámení o zrušení bude dáno ve známost na webových stránkách, včetně jména posledního starosty tohoto sboru.

Stanovisko ORM ke stížnosti SDH Kaznějov – přiloženo k zápisu.

 

ad 1) hodnocení průběhu VVH SDH

Termíny VVH jsou průběžně aktualizovány v termínovém kalendáři na webových stránkách. p. Foldová – VVH Zruč, cítí generační problém, ale je to v kompetenci daného sboru,              p. Honzík – VVH Senec – problém s navýšením čl.  příspěvků, ublíženost p. Fanty k neudělení titulu ZH. p. Hanus F. k tomuto problému konstatuje, že tento problém je tam již z doby minulé, žádost o titul byla podána, obhajoba na ústředí, je-li daný člověk znám, tak to logicky projde snáze, vysvětlení jak to funguje ohledně udělování vůči věku navrhovaného, funkcím, zásluhám.  Na udělení titulu ZH by to měl být minimálně člověk, který je znám v rámci kraje. Ano, p. Fanta nebyl vybrán, ale sbor to může zkusit opět např. za tři roky znovu. Návrhy, které jsem na ústředí vozil, mám v kopiích a zástupci sboru si mohou přijít pro podklady ke mně, přiloží se vyjádření obce a může se to poslat znovu. A p. Fanta fungoval pouze v rámci našeho okresu a již druhé volební období není ani v okresních orgánech. p. Plaščiak se podivuje nad tím, že si může někdo říkat o vyznamenání, v jeho okrsku vše v pořádku.

p. Valenta – VVH Kozolupy, vedení sboru převzala mladší generace s podporou ZH p. Žáka.

 

p. Hanus F. – největším problémem je asi navýšení členských příspěvků. p. Sak – pokud si navýšení příspěvků členská schůze schválí, tak by to mělo být až od dalšího období, jestli se to nemělo navrhnout a teprve až potom to uplatňovat. p. Hanus F. na Sněmu v Kralovicích ve svém příspěvku navrhoval, aby toto navýšení bylo od roku 2012 nebo jsme to již v březnu na Shromáždění delegátu měli navrhnout všem přítomným k projednání s tím, že by byla dostatečně dlouhá doba ( do podzimu ) projednat zvýšení příspěvků ve sborech a pak to nechat schválit. p. Foldová uznává, že to bylo narychlo, ale Shromáždění představitelů ve svém usnesení navýšení schválilo – a usnesení je závazné pro všechny členy.

p. Sak – na okrsku Krsy vcelku bez problémů, pouze připomínky k navýšení čl. příspěvků, asi se budou spojovat některé jednotky, ale sbory např. v Ostrově a Blažimi mají vyšší věkový průměr. p. Foldová – tam, kde navštívila VVH nebyly zásadní problémy, navýšení čl. příspěvků „prošlo“ ve většině sborů, na okrsku Kožlany+Chříč bez problémů.

p. Ekstein - při návštěvách VVH nebyly zásadní problémy. Ing. Lüftner – VVH na okrsku Kralovice bez větších problémů, v SDH Hradecko pohlídat p. Laiperta, dlouholetého starostu, aby mu bylo navrženo nějaké ocenění. p. Fila – okrsek Žihle+Bílov, bez zásadních problémů, pouze Bílovsko nedalo vědět termíny svých VVH, k navýšení příspěvků je také důležité, jak se to členům podá a vysvětlí. p. Reiprich – VVH Hvozd, diskuse k navýšení příspěvků, nebylo to k výši, ale k formě a způsobu oznámení navýšení, dlouhá diskuse, ale nakonec vše bylo schváleno.

Jednotliví členové VV byli delegováni na výročky do SDH a okrsků – termínový kalendář bude vyvěšen na webu OSH a průběžně aktualizován.

 

ad 2) průběžný stav v odvodu členských příspěvků

K dnešnímu dni mají zaplacené příspěvky : SDH Vlkošov, Sedlec, Řemešín, Bílov, Lochousice, Pláň, Krsov, Chrášťovice, Břízsko, Pastuchovice, Přehořov, Obora, Lomnička

 

ad 3) předběžný stav hospodaření za rok 2010

Informace podala p. Foldová, vzhledem k pozdnímu dodání některých dokladů – listopad a prosinec 2010 – bylo opětovně typováno ( zapisováno do účetních deníků ) účetnictví za tyto měsíce.  O stavu hospodaření bude podána zpráva po dokončení inventur a celkovém zpracování ústředím v Praze.

 

ad 4) předběžná zpráva inventarizační komise

Předseda komise p. Frána podal informace starostce, že fyzická inventura majetku, uloženého mimo kancelář OSH proběhla a komise se sejde ve středu 26. ledna, aby provedla inventuru hasičského zboží a podepsala protokoly o celkové inventuře. Po inventurách bude zpracováno daňové přiznání. Vyřazovacím protokolem bude zrušena vzduchovka. Dohledat železa na kladinu – p. Plaščiak o všem ví, bude vše předáno do SDH Obora.

 

 

 

ad 5) plány odborných, plán práce VV

Plány mají OR zpracovány a budou vyvěšeny na webu. Plán práce VV – bez připomínek, termín konání po diskusi stanoven na čtvrtky od 15,30 hodin s tím, že po vzájemné domluvě lze termíny posunout dopředu nebo zpět, uložit p. Foldové projednání účasti p. Frány

p. Hanus K. – informace z jednání rady velitelů, bylo provedeno hodnocení soutěže                 O čestnou standardu OSH – tabulka s umístěním bude vyvěšena na webu, 1. místo okrsek Vochov, 2. místo okrsek Nýřansko, 3. místo okrsek Ledce…., tři okrsky nedodaly podklady pro hodnocení. p. Foldové uloženo zajistit plaketu pro vítěze soutěže do 11. 2. Budou upravena nová pravidla pro tuto soutěž. Informace z jednání 9. 1. v HZ Žihle o plánovaném společném cvičení s Ústeckým krajem, které by mělo být 2. 4. 2011, účast i naší rady CO a OO. 29. a 30. ledna proběhne školení rozhodčích požárního sportu – bude oznámeno na webu OSH.

Informace k radě mládeže – stanovisko ke stížnosti SDH Kaznějov, hodnocením celé akce v Manětíně se rada zaobírala podrobně, je třeba, aby si vedoucí kolektivů řádně zodpovídali za svoje děti.plán práce připraven, 26. a 27. 2. proběhne školení rozhodčích MH společné s Karlovarským krajem a školení vedoucích MH 26. a 27. 3. v HZ v Tlučné.

p. Sak – informace k plánovanému soustředění dorostenců, které se bude pořádat v Karlových Varech – pozvánka je k dispozici i na našem webu, navrhuje, zda by OSH dorostence částečně finančně nepodpořilo. p. Foldová – nedoporučuje finančně podpořit, nechala by to na sborech, které dorostence na soustředění vyšlou.

p. Hanus F. – ke stížnosti SDH Kaznějov – v minulých dobách jsme si my nedovolili akce svévolně opouštět, vzpomíná na p. Randu apod.

K finanční podpoře dorostu p. Hanus F. – nejsme jako OSH na tom tak špatně, abychom je nemohli podpořit. např. 200,-- Kč, je  tady další možnost zdůvodnění navýšení příspěvků. Granty a dotace budou sice poníženy, ale schválené zvýšení  příspěvků je na celkový provoz našeho OSH. Podporuje návrh p. Saka – přispět dorostencům nějakou částkou.

p. Plaščiak – jako vedoucí rady CO a OO informuje, že tato rada je nová a je také třeba myslet na její finanční zajištění, vše je třeba ještě projednat také s HZS – domluvená schůzka s krajským ředitelem. Info k připravované akci rady v Oboře, školení obyvatelstva k dopravním nehodám – 14. 1. v KD v Oboře.

p. Hanus F. – upozorňuje na to, že je třeba jednat s ústřední radou CO a také s krajskou radou, např. akce společné cvičení – musí financovat HZS, nikoliv OSH

p. Fila – stravování bude fungovat přes HZS obou krajů, fakticky vše zajistí jednotka SDH Kaznějov.

p. Foldová – s každou radou a její činností je v rozpočtu OSH počítáno cca 4tis. Kč – na nejnutnější výdaje, schůzovou činnost apod.

Informace z OKRR – podala p. Foldová, rada se sešla 10. ledna, plán práce bude prezentován na stránkách OSH, k 31. 12. 2010 byl zrušen e-mail OKRR, p. Cízl byl nominován do KKRR a schválen naším Shromážděním představitelů. Byla provedena kontrola účetních dokladů – bez připomínek. p. Bech je členem inventarizační komise.

 

p. Hanus K. – podpořil návrh p. Saka na příspěvek dorostencům, p. Foldová – vedoucí kolektivu pošle na OSH seznam zúčastněných, garantem akce bude J. Frána, příspěvek bude vyplacen zpětně : hlasování – pouze p. Foldová proti, zdržel se p. Fila – příspěvek schválen ve výši 250,-- Kč na dorostence

 

ad 6) organizační záležitosti

Vyznamenání – návrhy jsou v pořádku, SDH Koryta, Bučí, Heřmanova Huť, Pláně u Plas, Chříč, Studená, Pňovany, Kyšice – všechny návrhy schváleny

p. Foldová:

- dotaz na p. Hanuse F. k medaili pro p. Pokorného z SDH Mrtník, z roku 2009, kde medaile skončila, p. Hanus slíbil, že to prověří, pokud se medaile nenajde, OSH ji koupí a nechá vystavit průkaz znovu, p. Hanus podotýká, že medaili uhradí on, pokud se nedohledá

- dále info k dotaci z ústředí na provozní náklady – navýšení o 15tis. Kč, tyto finanční prostředky byly použity na úhradu na část nákladů pro pořízení kalendáře ORM, budou do SDH vystaveny protokoly a kalendáře jim budou rozděleny např. do pohárových soutěží apod. Je zpracovávána žádost o finanční příspěvek na pořádání Memoriálu V. Fránové z Krajského úřadu a dále také z Odboru kanceláře hejtmana ( OKH ) pro závěrečné vyhodnocení pohárových soutěží.p. Sak požádán o prezentační CD.

- návrh na odevzdávání prošlých lékárniček na kancelář OSH, bude oznámeno na stránkách OSH, lékárničky budou použity k výcviku pro radu CO

- kolektivy dorostenců Obora a dorostenek z Úněšova, MH SDH Nevřeň – přihlášeny do ankety Plzeňského deníku o sportovní hvězdu okresu PS, vyhlášení bude 21. ledna v KD           v Kralovicích

- informace k reprezentačnímu plesu SH ČMS, 12. 2. v českých Budějovicích

- informace o vstoupení nové firmy Exim protect  do VPO, a.s, p. Hanus uvádí, že SH ČMS výzbrojnu firmě prodalo, respektive prodalo akcie

- centrální evidence sborů na www.evidencesdh.cz, jednotliví funkcionáři již mají přístupová hesla ke svým sborům, pouze pro čtení, prohlížení a tisk

p. Hanus F.:

- připomínka ke krajskému setkání Zasloužilých hasičů a ke krajskému vyhodnocení soutěže PO očima dětí – k tomuto odpovídá p. Foldová, že se tato výtka bude řešit na VV KSH v únoru, je třeba toto řešit tím, že je potřeba oslovit školy, které byly ve vyhodnocení, zda byly na toto vyhodnocení pozváni – uloženo p. Foldové

K setkání ZH a reprezentantů Pk – pozvání opět z KSH nedostatečné, navíc sál zajištěn pouze do 16ti hodin, další výtka na loňské setkání reprezentačních kolektivů Plzeňského kraje, které se vůbec neuskutečnilo, asi proto, že téměř všichni zástupci byly z okresu PS ?!?! – takhle to tedy nemůže fungovat

p. Foldová – tohle se vše dořeší na jednání VV KSH Pk v únoru 2011

 

p. Ekstein přednesl následující usnesení :

 

U S N E S E N Í  

VV bere na vědomí :

-         předložený protokol o zrušení SDH Líšťany, podepsaný náměstkem  starostky p. Fránou, starostou okrsku Všeruby p. Genttnerem, zástupcem SDH Líšťany  a starostkou Obecní úřadu v Líšťanech

-         informace o průběhu VVH sborů na okrese

-         plány práce odborných rad

-         informace o plánovaném společném cvičení s jednotkami z Ústeckého kraje, termín stanoven na 2. 4. 2011

-         termín školení rozhodčích požárního sportu 29. a 30. 1. v HZ v Nýřanech

-         termín školení rozhodčích MH 26. a 27. 2. ve spolupráci s Karlovarským krajem ( Útvina )

-         termín školení vedoucích MH 26. a 27. 3. v HZ v Tlučné

-         informace starostky o možnostech grantů a dotací z Krajského úřadu Pk

-         výzvu ohledně odevzdávání autolékárniček, kterým skončila k 31. 12. 2010 platnost na kancelář OSH

VV schvaluje :

-         konání jednání VV OSH PS na čtvrtky, čas od 15,30 hodin

-         příspěvek pro dorostence, kteří se zúčastní soustředění dorostu v Karlových Varech,  a to ve výši 250,-- Kč na jednoho, garantem p. Frána, který dodá seznam a částka bude proplacena zpětně

-         vyznamenání dle předložených návrhů SDH Pláně, Heřmanova Huť, Chříč, Studená, Pňovany, Kyšice, Bučí, Žihle

VV ukládá :

-         p. Foldové : projednat s p. Fránou termíny konání VV a do 11. 2. zajistit plaketu pro vítěze soutěže O čestnou standartu OSH pro okrsek Vochov

-         p. Foldové, aby oslovila všechny školy, které se umístily v krajském kole soutěže PO očima dětí s dotazem, zda byli  pozváni na krajské vyhodnocení, které se konalo 17. 11. 2010

-         delegovaným členům VV zúčastnit se VVH sborů, případně okrsků

 

 

z audiozáznamu přepsala : Alena Foldová

 

 

ověřovatelé : Jan Krnáč

 

                          Luboš Urbánek