Z Á P I S

z jednání výkonného výboru OSH Plzeň – sever,

konaného dne 13. 10. 2010 v kanceláři OSH Plzeň – sever

________________________________________________________________

 

Omluveni : p. F. Hanus,  Ing. Červenka, Ing. Musil, p. Plaščiak,  p. Severa

 

Program jednání :

1)      kontrola usnesení

2)      zprávy odborných rad

3)      zprávy o činnosti okrsků

4)      příprava Sněmu starostů SDH – místo, program, organizační zajištění

5)       organizační záležitosti

 

Jednání zahájila a řídila p. Foldová. V úvodu vysvětlila problémy, které vznikly při zpracování zápisu z posledního jednání VV OSH Plzeň - sever. Při zpracování zápisu bohužel došlo k technickému problému na PC zapisovatele. Zápis byl následně zpracován starostkou OSH a dokončen dnes dopoledne, proto jej nikdo nemá. Zítra bude tento zápis přeposlán všem členům VV a ověřovatelům ( p. Urbánkovi a p. Eksteinovi ) – teprve po ověření bude zveřejněn na stránkách OSH. Dalším problémem v ohledu k zápisu je fakt, že poslední zápisy z jednání obsahují až dvanáct stran textu ! ( červen 8 stran, červenec 10 stran, září 12 stran ) . Na tuto skutečnost reagovala starostka OSH tím, že navrhla následující postup: z jednání VV OSH bude pořizován heslovitý zápis. Audiozáznam, který je rovněž na jednání pořizován, se nebude doslovně přepisovat. Záznam jednání samozřejmě bude k dispozici v kanceláři OSH zapisovateli, ověřovatelům a kterémukoliv členu VV a OKRR. – na tento návrh všichni přítomní členové VV OSH reagovali souhlasným stanoviskem.

Zápis z dnešního jednání pořídí p. Robert Kučera,   audiozáznam p. Milan Štefl , ověřovateli zápisu byli schváleni   p. Karel Valenta  a p. Josef  Fila.

 

ad 1) kontrola usnesení – provedla p. Foldová

Usnesení z posledního jednání VV OSH Plzeň – sever bylo splněno. V jednom bodě usnesení , týkajícího se zrušení SDH Líšťany je postupováno takto: jednání se starostkou obce bylo z důvodů její zaneprázdněnosti přesunuto na termín , kdy probíhá jednání VV OSH (13.10.2010 od 16:00 ) Jednání vede p. Vítězslav Genttner jako starosta okrsku Všeruby. O výsledku jednání tedy bude VV OSH seznámen panem Jaroslavem Fránou na příštím jednání VV OSH.

 

ad 2 ) Zprávy odborných rad

OR mládeže – p. Jaroslav Frána :

-          informoval o průběhu soutěží mládeže, které se v tomto ročním období chýlí k závěru. Proběhl zahajovací závod 39. ročníku celoroční hry Plamen 2010 – 2011 na Horní Bělé.  Ve velmi pěkném prostředí nebylo shledáno žádných nedostatků v zajištění. Závěr soutěžní sezony mládeže je připraven na 27. 11. 2010 do Manětína, kde se v kulturním domě bude konat tradiční vyhodnocení mládežnických aktivit

-          p. Foldová a ostatní okresní funkcionáři ( starostka, náměstci + vedoucí odborných rad)  souhlasí s pořízením trofejních pohárů pro mládež pro vyhodnocení „Poháru OORM“ – celkem 8 pohárů. Rozpočet na tuto akci předloží p. Frána 3. 11. na jednání VV

-          p. Frána dále informoval o návrhu OORM – převést nevyčerpanou dotaci z položky MŠMT ČR pro MTZ VA SDH ( materiálně technická pomoc a volnočasová aktivita )do položky MTZ OSH. Toto bylo všemi hlasy schváleno

-          p. Frána dále podal informaci o blížícím se festivalu přípravek, který se koná v Domažlicích. I náš okres bude mít zástupce. Akce se zúčastní Soptíci SDH Kralovice.  V sobotu 16. 10. proběhne kvalifikace CTIF – z našeho okresu není žádná účast

OR velitelů – p. Kamil Hanus

-          okresní soutěž v požárním sportu dospělých proběhla v neděli 20. 6. na 33. ZŠ V Plzni Skvrňanech a byla velmi pěkně připravena a kladně hodnocena

-          odborná rada velitelů se schází v daných termínech a pracuje podle plánu

-          na posledním jednání odborné rady byla připravena cyklická odborná příprava JSDHO a proběhne v těchto termínech: JPO II a JPO III dne 5 a 6.3.2010 , JPO V. dne                   9 a 10.4.2010. Místo konání bude ještě upřesněno, neboť se jedná o průběhu konání v Kaznějově. Jako náhradní možné místo se jeví i Horní Bříza o čemž informoval           člen rady velitelů p. Suchý

-          p. Kučera informoval o probíhajících přípravách mezi-krajského cvičení, které je připraveno do prostoru Tisu u Blatna. Rada velitelů je do cvičení přímo zapojena. Dále byl vznesen návrh na aktivní zapojení odborné rady CO a OO.

-          p. K. Hanus informoval o průběhu vyhodnocování Česné standarty OSH PS. Předložil VV OSH návrh na rozšíření vyhodnocení aktivit i na oblast mládeže.

 

OR civilní a ochrany obyvatel – p. Robert Kučera

-          Vzhledem k pracovnímu zaneprázdnění pana Plaščiaka, informoval o aktivu p. Kučera

-          Aktiv CO a OO proběhl v Žichlicích dne 10.10.2010 od 9:00 hodin. Aktivu se účastnili všichni členové rady pod vedením svého vedoucího. Náplň aktivu byla více než fundovaně připravena. Členové rady se seznámili s problematikou použití jednoduchých hasebních prostředků – pod vedením odborného lektora pana Genttnera. Dalším blokem přípravy bylo poskytování první pomoci, což lektorsky zajistili členové SDH Plzeň – Bolevec. Akce se účastnilo i několik civilních občanů z obce. Poděkování za bezvadnou práci při zajištění akce patří vedoucímu rady, firmě Seaspol, s.r.o., včetně p.. Genttnera    a samozřejmě lektorům SDH Bolevec.

 

OR prevence    p. Jiří Honzík

-          připravuje se aktiv prevence, který měl proběhnout 13. 11. 2010 v Tlučné. Termín bude však změněn v ohledu na jednání Shromáždění představitelů SDH

-          p. Foldová informovala o krajském vyhlášení soutěže PO očima dětí, které doposud bohužel neproběhlo

 

OR CO a OO    p. Milan Štefl

-          seznámil VV s činnostmi v rámci vyhledávání historických artefaktů v depozitu Okresního muzea v Mariánské Týnici

-          dále informoval o přípravách srazu Zasloužilých hasičů a zasloužilých členů SDH našeho okresu. Sraz proběhne 23.10.2010 v KD Hromnice. Pozvánky všichni včas obdrželi.

 

ad 3) Informace o činnosti okrsků

 

Dolany – p. Honzík okrsek pracuje dle plánu. Okrskový výbor se pravidelně schází a pracuje

Všeruby – p. Frána konstatuje, že okrsek funguje. Aktivita se zvedá i v části okrsku                „tzv. za karlovarskou silnicí“. Nadále probíhá jednání o zrušení SDH Líšťany. Požární ochranu bude mít obec Líšťany zajištěnou díky činnosti SDH Hunčice.

Krsy+Pernarec – zástupce okrsku p. Sak informoval o činnosti okrsku kladně. Sbory fungují.

Žihle+Bílov – p. Fila konstatoval , že práce okrsku se výrazně nemění. Tradičním tahounem okrsku je SDH Žihle.

Manětín+Bezvěrov – p. K. Hanus řekl, že po okrskové soutěži se každý sbor věnuje své činnosti. Problém má SDH Buč, která pravděpodobně přijde o požární zbrojnici.

Ledce – p. Krnáč informoval, že okrskový výbor se schází pravidelně, jsou odesílány zprávy na kancelář OSH, okrsek pracuje dobře. Na 23.10.2010 je připraveno okrskové taktické cvičení JSDHO.

Vochov+Město Touškov – p. Valenta hovořil o akcích, které v okrsku proběhli v uplynulém roce. Okrsek se pravidelně schází a pracuje dobře

Kralovice – informace podal Ing. Lüftner, práce v okrsku je na stejné úrovni. SDH pracují dle svých možností.

Plasy – informace podal p. Štefl, okrsek se schází jedenkrát za čtvrt roku, zápisy jsou na kancelář OSH odesílány, s mládeží pracují v SDH Horní Hradiště a Kaznějov .

Dobříč – informace podal p. Urbánek, v Oboře výborná práce s mládeží, zápisy z jednání neposíláme.

Nýřansko – p. Ekstein konstatuje, že činnost okrsku běží podle schváleného plánu, proběhly veškeré akce, které si okrsek i sbory předsevzaly. Aktivita je na dobré úrovni. Bohužel je nutno řešit organizační problémy s některými SDH, jejichž zástupci nekvalitně přenáší informace. Viz plnění termínů různých hlášení.

Kožlany+Chříč – o činnosti informovala p. Foldová, pracuje v rámci možností, s mládeží pracují v Kožlanech a také v Hlincích a ve Studené, tady ale neorganizovaně, SDH Kožlany obdržel v rámci předávání techniky od HZS , CAS 32 T 815. 

 

ad 4) příprava Shromáždění představitelů SDH  

Starostka OSH informovala o připravovaném SP SDH, který proběhne 13.11.2010 v Kralovicích. Pozvánky budou rozeslány do 30.10.2010 . Doporučila výkonnému výboru, aby se všichni okresní funkcionáři dostavili na jednání ve vycházkových stejnokrojích, neboť je zajištěn fotograf, který pořídí fotografie na tablo. Ing. František Lüftner dále informoval o nutnosti přeložení termínu jednání sněmu na 13.11. z důvodu volného kulturního domu. V neposlední řadě oznámil bezplatný nájem kulturního zařízení pro účely tohoto jednání.

Vedením SP SDH pověřen p. Štefl, návrhy : na předsedu návrhové komise : p. Sak nebo p. Ekstein, předseda mandátové komise p. Fila, prezence a zápis z jednání sl. Slachová

 

ad 5) organizační záležitosti

p. Foldová – navrhuje zaplatit předplatné pro r. 2011 na tiskoviny Hasičské noviny, Alarm revue a 112. Do příštího jednání žádá všechny členy VV o informaci, zda budou chtít objednat ALARM revue s tím, že by polovinu předplatného uhradilo OSH.

 

p. Štefl – navrhuje nákup nového kancelářského křesla pro pracovnici. Tato stávající je značně opotřebována a mírně poškozena Navíc navrhuje pořízení skartovacího přístroje pro likvidaci dokumentů, kde jsou obsaženy osobní a jiná data – přítomnými odsouhlaseno

 

p. Kučera – informoval VV OSH o razantním šetření v rámci resortu MV ČR. V příštím roce toto šetření významně postihne i jednotky SDH obcí. ( zejména na pořizování techniky a přebírání nepotřebné techniky od HZS)

 

p. Foldová – informovala o účasti na Sněmu zástupců OSH dne 26.10.2010Nýřanech. Účastní se zástupci našeho OSH, kteří byli schválení na okresní konferenci. ( p. Foldová, p. Kučera,       p. Štefl, p. Frána, p. K. Hanus a Ing. Červenka ) Jako náhradník byl doporučen p. Ekstein. Začátek jednání v Nýřanech je stanoven na 16:00 hodinu. Pozvánky všem předala starostka.

 

VYZNAMENÁNÍ – dle došlých návrhů SDH Kralovice, Ledce, Vejprnice a Kaznějov vše schváleno. Návrhy zpracovány dle statutu vyznamenání bez problémů, věcně a u návrhů republikových ocenění přiloženo hodnocení obce a města.

 

U S N E S E N Í :

 

Výkonný výbor bere na vědomí :

-          zprávy OR mládeže, velitelů, prevence a rady CO a OO

-          zprávy o činnosti jednotlivých okrsků

-          prodloužení jednání o zrušení SDH Líšťany

-          informace o změně termínu Shromáždění představitelů SDH

-          informace o zajištění srazu ZH a zasloužilých funkcionářů

-          informaci o konání festivalu přípravek v Domažlicích

-          termíny plánované odborné přípravy na rok 2011

 

Výkonný výbor schvaluje :

-          vyznamenání dle předložených návrhů SDH Kralovice, Ledce, Vejprnice a Kaznějov

-          tvoření heslovitého zápisu z jednání VV

-          pozvánku na Shromáždění představitelů SDH a pro hosty

-          organizační zajištění Shromáždění představitelů SDH

-          pořízení trofejních pohárů pro vyhodnocení Poháru OORM

-          převedení dotací MŠMT ČR z MTZ VA SDH do MTZ OSH

-          rozšíření hodnocení aktivit okrsků v rámci Čestné standarty OSH PS

-          nákup nového kancelářského křesla a skartovacího přístroje do kanceláře OSH

 

Výkonný výbor ukládá :

-          do příštího jednání podat informaci o rušení SDH Líšťany – zodpovídá p. Frána

-          do 30.10.2010 rozeslat pozvánku na Shromáždění představitelů SDH všem členům VV, členům OR, starostům okrsků a hostům – zodpovídá p. Foldová

-          všem okresním funkcionářům dostavit se na Shromáždění představitelů SDH, které se bude konat v LD v Kralovicích,  ve vycházkovém stejnokroji ( pokud jej mají )

-          všem členům VV do příštího jednání nahlásit, zda budou chtít odebírat časopis ALARMrevue s 50% úhradou předplatného

-          všem zvoleným zástupcům našeho OSH zúčastnit se 26. 10. 2010 I. Shromáždění zástupců OSH,  které se koná v  Nýřanech.

 

 

audiozáznamu přepsal: Robert Kučera

 

Ověřovatelé :

 

Josef Fila

 

 

Karel Valenta

 

 

 

 

Příští jednání VV proběhne dle plánu práce, tj. ve středu 3. 11. 2010  od 15,30 hodin v kanceláři OSH Plzeň-sever, Pobřežní ul. 17