Z Á P I S

z jednání odborné rady mládeže OSH Plzeň – sever a aktivu vedoucích MH, konaného dne 6. září 2008 v Manětíně

 

Přítomni : dle prezenční listiny

Omluveni : vedoucí SDH Babina, Hromnice

Hosté : starosta OSH PS p. František Hanus

 

Program :

1)      zahájení

2)      volba mandátové a návrhové komise

3)      volba volební komise

4)      hodnocení 36. ročníku hry Plamen a činnosti rady za uplynulé období

5)      diskuse

6)      dotace MŠMT

7)      představení kandidátů pro volbu ORM

8)      volby nové rady mládeže

9)      OZ 37. ročníku hry Plamen

10)  organizační záležitosti, závěr

 

ad 1)

Jednání rady mládeže a aktivu vedoucích MH zahájil a řídil člen ORM Ondřej Pašek. Po úvodních slovech bylo přistoupeno k volbě komisí.

 

ad 2)

Mandátová a návrhová komise zvolena ve složení :

-          předseda Petr Slach, členové Vlastimil Pechát a David Mikeška

 

ad 3)

Volební komise zvolena ve složení :

-          předseda Josef Sak, členové Kateřina Müllerová a Jana Večeřová

 

ad 4)

J. Frána přednesl hodnocení 36. ročníku hry Plamen. Konstatoval, že úroveň družstev se zvyšuje, práce s mládeží se daří. Po čtyřech letech jsme měli zástupce z okresu na republikové soutěži hry Plamen – SDH Horní Hradiště, které vybojovalo titul Mistr ČR ve hře Plamen. Organizačně i technicky bylo jak okresní tak krajské kolo hry Plamen dobře zajištěno. Rezervy lze hledat           u krajské soutěže dorostu – bude řešeno na krajské úrovni. Poděkoval všem za dosažené úspěchy – zvláště pak k titulu Mistrů ČR ve hře Plamen.

V současné době je na okrese PS registrováno 15 vedoucích jako začátečník, 67 vedoucích s kvalifikací III, 28 vedoucích s kvalifikací II a dva ČINOVNÍCI.

Stručně byl zhodnocen průběh Poháru ORM – závěrečný závod proběhne v sobotu 27. 9.         ve Všerubech. Celkové slavnostní vyhodnocení proběhne 25. 10. v Manětíně.

J. Frána poděkoval všem kolektivům a vedoucím za dosažené výsledky a popřál hodně úspěchů do další práce. Vzhledem k zaslaným dopisům od p. Jany Šebkové z Nevřeně ( květen 2008 – všichni vedoucí je obdrželi ) bylo svoláno mimořádné jednání ORM  za účasti zástupců SDH Manětín a Horní Hradiště. Zápis i z tohoto jednání všichni vedoucí MH obdrželi. Výsledkem bylo odstoupení celé rady mládeže a vypsání nových voleb – tolik na vysvětlenou k dnešním volbám.

 

 

ad 5)

Petr Slach – vyjádřil se k nové volbě ORM,  z jeho pohledu se volbou nové rady nic nevyřeší. Mrzí ho, že hlavní iniciátor hanlivých dopisů na SDH H. Hradiště dnes není přítomen, očekával, že se pokusíme dnes vše dořešit a dovysvětlit před všemi vedoucími a jak se říká nalijeme si čistého vína.

Alena Foldová – podle jejího názoru celý problém ohledně nařčení SDH H. Hradiště a Manětína z podvodů, ovlivňování výsledků soutěží atd. byl naprosto zbytečný a nepodložený. Je na každém, aby si udělal svůj názor na práci jak členů ORM tak ostatních vedoucích mládeže a dokázal nahlas říci, co se mu nelíbí. Bohužel se zdá, že to co odstartovaly dopisy z května je názorem jednoho či dvou lidí – protože nikdo z přítomných nedokáže říci konkrétně, co ho trápí nebo k čemu má připomínky – ať se jedná o organizační či technickou stránku pohárových i jiných soutěží nebo přímo k práci jednotlivých členů rady. Vyjádřila naději, že i když nová rada, kterou dnes zvolíme si tento problém ponese dál, bude její práce prospěšná a úspěšná a z některých nedostatků si vezme ponaučení.

Josef Müller – také jej mrzí, že tzv. viníci tu dnes nejsou a tak nám nemohou vysvětlit to, co je vedlo k tomu, že mají pocit, že se některým družstvům nadržuje.

Alena Filipová – vznesla kritiku na komentování okresního kola hry Plamen v Dobříči a na podle ní chybnou práci strojníka u kategorie mladších.

Petr Slach – reagoval na připomínku ke komentování, pokud má p. Filipová pocit, že někomu tzv. nadržuje, je to opravdu jen její pocit. Při komentování u kategorie mladších se snaží všechny děti povzbuzovat regulérním způsobem.

Jaroslav Frána – vysvětlil, že při požárním útoku může strojník „sát“ i když není koš v kádi – je třeba znát pravidla při požárním útoku.

Věra Kaliská – upozornila na to, že při některých pohárových závodech se jí nelíbilo to, že na stanovištích byl rozhodčími viditelně požíván alkohol. Doporučuje do organizačního zabezpečení dát ustanovení o zákazu požívání alkoholu rozhodčími.

František Hanus – starosta OSH poděkoval všem za činnost a především za výsledky, kterých mladí hasiči na okrese Plzeň – sever dosáhli jak ve hře Plamen, tak dorostu. Také se vyjádřil k problému, kterým jsou dopisy, které obviňují některé sbory a vedoucí z ovlivňování ostatních a z falšování výsledků soutěží. Doporučuje, udělat za vším tzv. tlustou čáru. Chápe, že pro někoho to půjde hůř a pro někoho vůbec. Nakonec – tzv. viníci se začali stranit od veškerého dění a nakonec odejdou sami. Dále zhodnotil krajské kolo hry Plamen a dorostu – nedostatky z Krásné u Aše ( dorost ) se budou řešit na jednání na krajském sdružení. Připomněl, že v příštím roce hasiči budou slavit 145. výročí od svého vzniku. Popřál všem šťastnou ruku při výběru kandidátů do nové rady a hodně úspěchů při zahajovacím kole 37. ročníku hry Plamen.

 

ad 6)

Dotace MŠMT ČRAlena Foldová

O dotaci na MTZ a volnočasovou aktivitu SDH v letošním roce požádaly tyto sbory : Tlučná, Chrást, Obora, Nevřeň, Štichovice, Mrtník, Kožlany, Manětín, Horní Hradiště, Všeruby, Chotíkov, Ledce, Bučí, Nekmíř a Úněšov. Z ústředí SH ČMS byla přidělena celková částka 91.300,- Kč, která bude na návrh ORM rozdělena mezi kolektivy a předložena ke schválení do výkonného výboru.

Při vyúčtování byly zjištěny závady, které se týkaly chybně zaúčtovaných položek a přítomní byli upozorněni, že i v jednoduchém účetnictví je třeba vést účetní dokumentaci podle platných předpisů – např. chybí výdajové příkazy. Případné nejasnosti a závady byly individuálně vyřešeny.

 

ad 7)

Všichni navržení kandidáti pro volbu ORM se postupně představili – Josef Šafařík, Jan Suchý, Lenka Palánová, Lucie Slachová, Alena Foldová, Vítězslav Genttner, Josef Müller, Kamil Hanus, Ondřej Pašek a Jaroslav Frána. Nepřítomen pouze Milan Hamata – souhlasil s kandidaturou.

ad 8 )

Předseda volební komise Josef Sak přečetl volební řád, vysvětlil postup při tajné volbě a členové volební komise rozdali hlasovací lístky. Z jedenácti navržených kandidátů se volí sedm, a to označením kandidáta na hlasovacím lístku.

Předseda mandátové komise Petr Slach oznámil, že je přítomno 46 voličů, z toho má hlasovací právo 43 voličů.

Po té proběhla tajná volba nové ORM.

 

Výsledky volby ORM :

Josef Šafařík                                         7 hlasů

Milan Hamata                                    12 hlasů

Jan Suchý                                           20 hlasů

Lenka Palánová                                  22 hlasů

Lucie Slachová                                   24 hlasů

Vítězslav Genttner                             26 hlasů

Alena Foldová                                    28 hlasů

Ondřej Pašek                                     38 hlasů

Kamil Hanus                                      41 hlasů

Josef Müller                                        41 hlasů

Jaroslav Frána                                    42 hlasů

 

Nově zvolená rada mládeže bude pracovat ve složení : Jaroslav Frána, Josef Müller, Kamil Hanus, Ondřej Pašek, Alena Foldová, Vítězslav Genttner a Lucie Slachová.

 

ad 9)

Organizační zabezpečení 37. ročníku hry Plamen – Jaroslav Frána

Plné znění OZ obdrží v nejbližších dnech všichni vedoucí elektronickou poštou. Zahajovací závod – ZPV – bude 11. října v Manětíně. Přihlašování proběhne rezervací přes internet, věnujte přihlášení dostatečnou pozornost – uvádí se název SDH , kategorie a počet hlídek – dodržet minimální odstup dvou pořadí, pokud budete mít více hlídek. Před startem bude každá hlídka podrobena kontrole členských průkazů. U nově přijatých dětí postačí přihláška podepsaná rodiči a starostou SDH s přiložením aktuální fotografie.

Diskuse ke každé disciplíně – připomínky :

-          ZPV : oporou u střelby v kategorii mladší bude savec

-          PÚ : řeší se PS, zda vlastní nebo okresní tj. jednotná pro všechny

-          PÚ CTIF : po diskusi odsouhlaseno, že se v kategorii mladších zkrátí délka vodního příkopu z 1,80 metru na 1 metr a 15m hadice pro okresní kolo se mohou používat jak úpletové tak izolované. Vítěz okresního kola ale musí počítat s tím, že ve vyšších kolech jsou povolenou pouze izolované hadice !

-          odborky : rada mládeže vypracuje seznam lidí, kteří budou v novém ročníku hry Plamen garantovat regulérnost konání těchto „zkoušek“ – odsouhlaseno

27. září skončí poslední soutěží 6. ročník „O pohár ORM“ ( zkratkou PORM). Vzhledem k mnoha problémům je potřeba stanovit jasná pravidla pro pořádání jednotlivých soutěží.           J. Frána vyzval všechny zájemce o pořádání soutěží v dalším ročníku, aby mu do 15. září poslali organizační zabezpečení svých soutěží společně s termíny. Na jednání PORM – koncem září, začátkem října – budou přizvání všichni zájemci o pořádání a zástupci SDH, které se v uplynulém ročníku umístili do 10. místa.

Slavnostní vyhodnocení uplynulého ročníku PORM bude v sobotu 25. října v Manětíně.

 

 

 

 

U S N E S E N Í :

 

Aktiv vedoucích mládeže bere na vědomí :

-          zprávu o uplynulém období přednesenou vedoucím ORM Jaroslavem Fránou

-          organizační zabezpečení 37. ročníku hry Plamen

 

Aktiv vedoucích zvolil :

-          mandátovou a návrhovou komisi

-          volební komisi

-          složení nové odborné rady mládeže : Jaroslav Frána, Josef Müller, Kamil Hanus, Ondřej Pašek, Alena Foldová, Vítězslav Genttner a Lucie Slachová

 

Aktiv vedoucích mládeže schvaluje :

-          jako opora při střelbě u kategorie mladších bude na všech soutěžích savec

-          pro kategorii mladších při PÚ CTIF se zkracuje délka vodního příkopu na 1 m

-          používání úpletových i izolovaných hadic při disciplínách CTIF na všech soutěžích pořádaných v okrese Plzeň – sever

-          účast garanta při provádění odborek

 

Aktiv vedoucích mládeže ukládá :

-          rozeslat OZ 37. ročníku hry Plamen – zodpovídá Frána

-          vyúčtovat dotace MŠMT a předložit ke schválení VV – zodpovídá Foldová

-          zpracování seznamu garantů, kteří budou přítomni provádění odborek ve sborech – zodpovídá – ORM

-          všem zájemcům o pořádání pohárových soutěží, aby do 15. září zaslali organizační zabezpečení na J. Fránujaroslavfrana@volny.cz

 

 

 

 

 

 

zapsala : Alena  F o l d o v á