Odborná rada prevence

Zpráva o činnosti  rady za rok 2009

 

             Vážený pane starosto OSH, členové výkonného výboru, dámy a pánové, kolegové hasiči – dovolte mi, abych Vás seznámil s činností  okresní odborné rady prevence při našem sdružení v téměř již uplynulém roce 2009.

             Odborná rada se při činnosti řídí dle předem stanoveného plánu práce pro daný rok. Hlavními úkoly bylo uskutečnit další, již tradiční kolo literární a výtvarné soutěže propagující práci hasičů, nesoucí  název „PO očima dětí“  a dále uspořádat seminář referentů preventivně výchovné činnosti a referentů civilní  ochrany obyvatelstva našeho okresu.  Dalším úkolem bylo upořádat další kolo zkoušek odbornosti Preventista III. a II. stupně, které byly součástí semináře. 

             Rada prevence se v roce 2009 sešla na 3 pracovních schůzkách a pracuje v tomto složení:  vedoucím rady je Petr Severa,  zástupcem dlouholetý člen František Hnilička a členové Václav Šmídl, Karel Štaif, Jiří Honzík,  ing. Marek Vejvoda a Jiří Pokorný. Dále do naší rady pravidelně dochází  Požární rada mjr. Ilona Tůmová a pan Jaroslav Maxa, komisař z odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení.  Oba dva dochází do rady jako hosté a přináší informace o požárnosti a pomáhají nám v oblasti pořární prevence a ochrany obyvatelstva.

             Prvním úkolem tohoto roku bylo zajistit průběh dalšího kola již 35. ročníku soutěže „PO očima dětí“. Naše práce spočívá v organizačním zabezpečení této soutěže. Nemalý podíl  na organizování  má i paní Alena Foldová, pracovnice OSH.  Naše rada jí na tomto místě děkuje.   Začátkem roku byla oslovena školská zařízení a kolektivy mládeže našeho okresu a byl oficiálně vyhlášen letošní ročník soutěže.  23. dubna proběhlo na našem OSH vyhodnocení všech odevzdaných prací a vítězné práce byly odeslány do kanceláře krajského  SH ČMS k vyhodnocení v krajském kole.  Jako každý rok bylo velmi těžké z došlých prací vybrat ty nej. Naše rada se úkolu zhostila velmi svědomitě a myslím, že je to vidět na výsledcích v krajském a republikovém kole. Výsledky jednotlivých kol této soutěže si můžete prohlédnout na webových stránkách našeho OSH. V letošním roce se do soutěže na našem okrese  přihlásilo 7 základních škol,  5 mateřských škol a 6 sborů dobrovolných hasičů. Do soutěže zaslalo své práce celkem 134 dětí. V krajském kole se v 6 kategoriích umístilo 7 dětí z našeho okresu a v republikovém kole jsme měli na stupínku 1 žákyni  z MŠ Kralovice Elišku Fišarovou. Všem dětem, školským zařízením a SDH potažmo učitelům a vedoucím patří velký dík.  Naším velkým přáním do budoucna je, aby tato soutěž byla více prezentována a v příštích letech se přihlašovalo více dětí. Jedním z úkolů preventisty je osvěta hasiččiny mezi dětmi, pořádání besed, ukázky práce hasičů a předvádění techniky.

            28. května 2009 nastal dětmi dlouho očekávaný slavnostní den, ve kterém proběhlo předávání ocenění za umístění v soutěži „PO očima dětí“. Při této slavnosti jsme mohli realizovat výše zmíněné úkoly.  Slavnost se konala v krásném prostředí nýřanské  hasičárny. K našemu milému překvapení se zúčastnily téměř všechny oceněné děti včetně jejich rodičů. Během odpoledne byly dětem předány malé hodnotné dárky. Robertem Kučerou byla dětem a rodičům puštěna prezentace práce hasičů nýřanské jednotky. Na dvoře byla předvedena technika a ukázka slaňování. Krásné a na zážitky bohaté odpoledne bylo přerušeno deštěm.  I přes vrtochy počasí se odpoledne vydařilo a děti odcházely plní dojmů a zážitků.

         30. září 2009 proběhla 3 jednání rady. Náplní našeho setkání  byla příprava aktivu referentů prevence a civilní ochrany obyvatel, spojená s uskutečněním zkoušek odbornosti Preventista III. a II.  stupně.  Úkol byl nelehký. Do sněmu starostů jsme nenašli termín, v kterém by se seminář konal. Jako již mnoho let se potýkáme i s absencí lektorů, kteří by fundovaně mohli hovořit  k danému tématu. V letošním roce nemohl z důvodu dovolené ani pan Maxa, který si s paní Tůmovou připravili  prezentaci k PO.  Náš seminář se nakonec konal 3. 11. 2009 ve zbrojnici v Kralovicích a byl spojen s aktivem velitelů JPO II. a III.  Lektorství se ujal Robert Kučera, který  poutavou přednáškou o civilní ochraně zaujal  preventisty i velitele. Po semináři jsem se shodli na tom, že by  v nadcházejících letech tato setkání mohla probíhat společně.

Na okrese Plzeň – sever je evidováno 140 preventistů, z toho se nás v Kralovicích sešlo 20.        I to je  jeden z důvodů  dělat setkání s veliteli.

Po skončení semináře byly uskutečněny zkoušky odbornosti Preventista III. a  II. st.    Preventistou III. st.  se stal  Zdeněk Rožeň ze Žihle.  Dva členové odborné rady si zvýšily své znalosti na Preventista II. st.  Předsedou zkušební komise byl  letitý spolupracovník František Lüftner.

         17. prosince 2009 nás čeká poslední rada tohoto roku. Budeme se zabývat přípravou plánu práce na příští rok, proběhne vyhodnocení konaného aktivu preventistů.   Pomalu se musíme připravit na konferenci referentů preventivně výchovné činnosti a zabývat se novými volbami do odborné rady prevence.

          Závěrem mi dovolte, abych Vám do nového roku  2010  popřál nejen jménem  všech členů rady, ale i jménem svým  pevné zdraví, hodně štěstí, mnoho úspěchů v životě pracovním či služebním, ale i v soukromém, krásné a ničím nerušené prožití svátků vánočních v kruhu rodiny pokud už budete muset vyjíždět k požáru či jiné události, aby se vaše jednotka vrátila vždy kompletní a bez úhony.

 

                                                                                                                                 Vedoucí ORP

                                                                                                                                 Petr Severa