ZPRÁVA

O činnosti okresní odborné rady mládeže Plzeň – sever, předložená shromáždění delegátů sborů dobrovolných hasičů v Bdeněvsi  14. listopadu 2009.

 

Vážení zástupci sborů dobrovolných hasičů, přátelé hasiči, vážení hosté.

 

Dovolte mi abych Vás z pověření odborné rady mládeže, seznámil se zprávou o činnosti na úseku mládeže našeho okresu v uplynulém roce.

Odborná rada mládeže pracovala ve složení Alena Foldová, Lucie Slachová, Kamil Hanus, Ondřej Pašek, Josef Muller, Vítězslav Genttner a Jaroslav Frána

Jednání rady probíhala pravidelně dle plánu práce. Všichni členové rady se jednání zúčastňovali nebo byli řádně omluveni, jedinou výjimkou je Ondřej Pašek který se od srpna přestal do práce ORM zapojovat.

 

Nejprve postupové soutěže mladých hasičů a dorostu. 37. ročník hry Plamen byl zahájen v Manětíně 11. října 2008, za účasti 41 družstev.  V jarním kole 37. ročníku hry Plamen, které se konalo v Dolním Hradišti, startovalo v kategorii mladších 23 družstev, ve starších se jarního kola zúčastnilo 13 družstev. Po těžkých soubojích na předních pozicích.  Kdy v kategorii starších rozhodoval o vítězi, až opravdu ten poslední útok.  Se vítězem okresního kola, v mladší kategorii staly mladí hasiči z Horního Hradiště a v kategorii starších družstvo z Manětína. Družstvo starších tak jelo reprezentovat náš okres na krajskou soutěž do Plané u Mariánských Lázní.

Družstvo z Manětína včetně vedoucích a posil z ostatních sborů našeho okresu nenechalo nic náhodě, a aby nebylo pochyb kdo je v západních Čechách nejlepší zvítězily s přehledem ve všech disciplinách, mimo ZPV který se ne zcela povedl stejně jako počasí ve kterém se běželo.   Vítězstvím si zajistily postup na MČR do Třebíče.

10. října v Ledcích odstartoval závodem požárnické všestrannosti a štafetou požárních dvojic již 38. ročník hry Plamen. Za účasti 45 družstev. V kategorii mladších je ve vedení Manětín stejně jako ve starší kategorii kde se o prvenství dělí s mladými hasiči z Nevřeně.

 

VI. ročník memoriálu Vendulky Fránové, se konal 10. května jako součást hasičského víkendu. Memoriál si za dobu své existence získal příznivce ve všech koutech republiky, o čemž svědčí fakt že počet účastníků již třetí rok startovalo více než 100 závodníků. Vítězkou se stala Magdaléna krajzlová z SDH Těškovice a mezi dorostenci zvítězil Matěj Janoušek z SDH Kosova Hora. Nejúspěšnější z našeho okresu byly Markéta Brunclíková z Mrtníka a Tomáš Kňákal ze Všerub oba obsadily páté místo. V letošním roce byla na memoriálu zavedena novinka v podobě vyhodnocení družstev. V tomto premiérovém vyhodnocení si nejlépe vedlo družstvo dorostenek z Petrovic kraj středočeský a dorostenci z Vlčnova kraj Zlínský.

 Krajská soutěže dorostu, se konala v Domažlicích bohužel ani letos se moc organizačně nepovedla. Od průtahů u presence přes nedostatek rozhodčích a členů technické čety přes zmatek v zapisování časů na 100m překážek dorostenců až po chaos při vyhlašování výsledků. Nás mohou těšit alespoň úspěchy našich reprezentantů na této soutěži. Družstvo dorostenců z Obory a Hromnice složené na poslední chvíli získalo 2. místo. V kategorii dorostenek si druhé místo připsaly dorostenky z Nekmíře a vítězství a postup na MČR patřil dorkám z Úněšova, Horní Bělé a přilehlých osad. Rovněž z prvního místa v kategorii jednotlivců postoupila na mistrovství Markéta Brunclíková. Jediným kdo na této soutěži nezískal vavříny byl Tomáš Kňákal, který byl jedním z favoritů v kategorii jednotlivců, bohužel jeho účast na soutěži skončila ošklivým zraněním nohy.

 

MČR hry Plamen a dorostu se konalo na počátku prázdnin v Trebíči. Náš kraj jak jsem již zmínil reprezentovali zástupci z našeho okresu, mladí hasiči z Manětína, družstvo dorostenek z Úněšova a v kategorii jednotlivců Markéta Brunclíková z Mrtníka.

V silné konkurenci kolektivů mladých hasičů, získaly Manětínští 11. místo. Vítězem se stalo družstvo Malbru ze Zlínského kraje.  

V soutěži dorostu si vítězství mezi družstvy vydojovaly dorostenky z Ledenic –      dorostenky z Úněšova skončily na  9. místě. Mezi  dorostenci byly nejlepší Michálkovice z moravskoslezského kraje, vítěz Plzeňského kraje dorostenci z Bystřice na Úhlavou získali 11. místo.                                                                           

V kategorii jednotlivců reprezentovala náš okres na MČR Markéta Brunclíková a skončila na 7. místě.

 

Dalším bodem k hodnocení je vzdělávání vedoucích

 

  V únoru 2009 se konalo školení pro získání III. kvalifikačního stupně MINIMUM. Tento kurz probíhal ve Mlejně v Kožlanech za účasti 24 vedoucích z tohoto počtu jich 14 kvalifikaci získalo a 3 vedoucích využily toto školení k obnovení nebo zvýšení kvalifikace. Mimo školení probíhají dva informativní aktivy vedoucích a to v dubnu a v září.

  V současné době je na v evidenci na OSH registrováno 82 vedoucích s kvalifikací III. stupně MINIMUM, 29 s kvalifikací II. stupně VEDOUCÍ a 2 s kvalifikací I. stupně ČINOVNÍK celkem to je 113 vedoucích MH a dorostu.

  Mimo vzdělávání vedoucích provádí ORM i školení rozhodčích mládeže a dorostu které se konalo v březnu za účasti téměř 30 uchazečů z celého západočeského kraje.

 

Další z významných akcí je již tradiční seriál soutěží o Pohár rady mládeže z důvodu zkvalitnění soutěží a abychom předešly možným problémům byla září loňského roku svolána schůzka zástupců pořadatelů a soutěžících na které byla ustavena pravidla PORM a zvolena rada poháru. Bohužel musím konstatovat že ne vše co bylo určeno, to se také stalo. Největším problémem, který vznikl a jeho řešení trvalo téměř čtyři měsíce byly dílčí i celkové výsledky soutěží.  V říjnu 2008 byl, za finančního přispění firmy Seaspol s.r.o., která je generálním sponzorem celého ročníku, zahájen VII. ročník PORM do kterého bylo zařazeno 10 soutěží. Soutěží se zúčastnilo více jak 2500 soutěžících. Vzrostla kvalita týmů a zlepšili se i jejich výkony. V celkovém pořadí zvítězily mladí hasiči z Nevřeně a Horního Hradiště. Závěrečné vyhodnocení PORM proběhne 21. listopadu na slavnostním setkání v Manětíně. Pevně věřím že chyby které se v loni projevili se nám podařilo odstranit a průběh této akce nic nenaruší.

 

Na závěr jsem nechal největší úspěch, který se na úseku mládeže na našem okrese podařil. Je to úspěch v pravdě historický, protože ani pamětníci nepamatují, že by se některý z kolektivů  MH našeho okresu účastnil hasičské olympiády. V červenci letošního roku se tak stalo a družstvo mladých hasičů z Horního Hradiště vybojovalo na mezinárodní soutěži CTIF pěkné 19 místo.

 

Na tomto místě bych chtěl poděkovat všem kolektivům i jednotlivcům, kteří náš okres reprezentovali na soutěžích všech úrovní. Všem pořadatelům soutěží mládeže zvláště SDH v Dolním Hradišti a v Ledcích za pomoc při zajištění  jarního hry Plamen. HZS Plzeňského kraje za pomoc při zajištění memoriálu Vendulky Fránové. A v neposlední řadě všem členům sborů dobrovolných hasičů kteří se do práce s mládeží zapojují nebo ji alespoň ve svém sboru podporují.

 

Děkuji vám za pozornost s jakou jste mne vyslechly.