Zpráva odborné rady historie

 

      Rada historie pomocí hlášení z Výročních Valných Hromad pátrala po historických hasičských praporech našeho okresního sdružení hasičů Plzeň sever. Do hlášení uvedlo vlastnictví historického praporu 11 sborů. Jsou to SDH Dýšiná, Dolní Bělá, Všeruby, Manětín, Tlučná, Nýřany, Město Touškov, Horní Bříza, Stýskaly, Kralovice a Plasy. Na focení praporů měl být vydán formulář a určen fotograf, který by jednotně prapory ofotil a zpracoval. První pokus s focením praporů nevyšel, protože prapory byly foceny v různých velikostech, některé byly na žerdi jiné byly drženy rukama a různě pomuchlané. Bohužel do dnešního dne tento formulář nebyl vypracován a schválen.

Pokud je ještě někdo majitelem historického praporu, kterého jsem nečetl, prosím aby se neprodleně přihlásil. Byla by velká škoda, aby se i Váš prapor neskvěl v připravovaném almanachu historických praporů. I tak ze 132 sborů našeho okresu Plzeň sever je 11. praporů žalostně málo.

   Obdobně mravenčí práce je hledání dokumentů s datumy založení našich sborů. V našem okrese je to o to složitější, rozlišit založení českého a německého sboru

 Proto byl p. Miloš Hezký pověřen hledáním praporů a hasičských dokumentů ve státním archivu Plasy a Mariánský Týnec. Tyto archivy obsahují nepřeberné množství dokumentů, to však neplatí o dokumentech hasičských, kterých je jen poskrovnu. Loni jsem z tohoto místa žádal všechny starosty sborů, kteří vlastní různé  historické dokumenty,fotografie, které se vážou k založení a činnosti jejich sboru, aby dokumenty nafotili, naskenrovali nebo je zapůjčili Odborné radě historie, která by se měla fakticky o co opírat  při své práci. Výsledkem je, že za celý rok 2009 jsme od sborů nedostali jediný dokument. I toto svědčí o našem přístupu k historii našich sborů a uctění práce našich  dědů a otců, kteří sbory zakládali a vedli v duchu pomoci bližnímu. Doufám jenom, že to není odrazem celosvětové krize jak je v dnešní uspěchané době moderní na něco se dobře vymluvit.

   

V současné době Odborná rada historie získala seznamy historické techniky, která byla vystavena v hasičském muzeu Nebílovy a Kladruby. Seznam písemností a dokumentů se nepodařilo zajistit. Vyzívám proto starosty sborů, kteří kdysi zapůjčili techniku, nebo dokumenty, aby se přihlásili Odborné radě historie, která bude fyzicky provádět dohledání a kontrolu v depozitních skladech HZS kam byla technika a dokumenty přemístěny. Výsledky kontroly nalezené techniky a dokumentů budete moci sledovat na stránkách OSH PS. Proto neváhejte a posílejte na stránky Rady historie své podněty a požadavky o Vámi zapůjčenými exponáty. Je vážné podezření, že s vystavenými exponáty se kšeftuje  

 

   Během letošního roku se na Radu historie obrátil pouze SDH Hromnice o pomoc při organizování výstavy s hasičskou tématikou a vystavení sbírek a techniky. Vystavené exponáty, technika i videoprojekce  měly velký ohlas. Je jenom škoda, že této akci nebyla věnována větší propagace. SDH Studená se svou koniádou nás příjemně překvapila, ale požádal bych pro příští pořádání o zápis do kalendáře akcí, které budete dávat do zápisu z VVH. Kalendář hasičských akcí je hodně obsazený a neohlášená akce se problematicky obsazuje.  Znovu se opakuji neváhejte oslovit na stránkách OSH PS našeho šikovného webmastera, který Vám vaši akci uveřejní na našich stránkách.

 

Sdružení pro obnovu a zachování hasičských tradic připravuje již V. ročník hasičských slavností v Litoměřicích, který se uskuteční v areálu Zahrada Čech ve dnech 11 – 12.6.2010

Hasičské slavnosti Litoměřice - Celorepublikový sraz hasičstva s výstavou historické hasičské techniky je akce, kterou  sdružení, spolu s ostatními partnery, pořádá jedenkrát za tři roky. Jedná se o jedinečné setkání hasičů z celé České republiky - ať již vlastní historickou techniku, nebo se přijedou zúčastnit slavnostního nástupu hasičů na litoměřickém náměstí. Slavnosti se stávají z několika částí - výstavy historické a moderní hasičské techniky na výstavišti, slavnostního nástupu a průvodu hasičů na náměstí s vystavením historických hasičských praporů a celodenního kulturního programu s mnoha doprovodnými akcemi. Věrným vystavovatelem za náš okres je SDH Křečov, v roce 2007 se zúčastnil i SDH Kaznějov, ale při představení historických praporů na Litoměřickém náměstí nebyl k vidění ani jeden z historických praporů Plzně severu. Doufám, že je to výzva pro majitele historických praporů ukázat že tradice SDH Plzně severu stále žije.

Tato dvoudenní akce, se již stala největším hasičským svátkem svého druhu v naší zemi. Akce je podporována Ministerstvem vnitra České republiky, Generálním ředitelstvím HZS ČR a Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska

 

Na závěr bych chtěl požádat starosty sborů, kteří vlastní historický, čestný nebo součastný hasičský prapor, aby je přivezli dne 27.března 2010 do Manětína, kde budou vystaveny při konání Shromáždění delegátů.

   Závěrem mi dovolte tichou vzpomínku na naše sestry a bratry, kteří  opustili naše řady.

   Všem zasloužilým  hasičům, všem vyznamenaným hasičům v letošní roce, všem funkcionářům,  ale i řadovým hasičům v roce 2010 hodně zdraví, pevné nervy a elánu v hasičském poslání.

      Všem sborům při pořádání Výročních Valných Hromad přejeme zdar ve Vašem jednání, úspěšné volby ve Vašich sborech.

 

 

                        Vedoucí ORH  ŠTEFL Milan