Zpráva o činnosti ORV OSH Plzeň-sever za rok 2008

 

 

 

 

Vážené hasičky,vážení hasiči, členové výkonného výboru a odborných rad Okresního sdružení hasičů Plzeň-sever, milí hosté,

dovolte mi, abych Vás z pověření Okresní odborné rady velitelů OSH Plzeň-sever, seznámil s její činností v letošním  roce.

OORV se scházela pravidelně dle schváleného ročního plánu. Oblasti činnosti a úkoly, stanovené tímto plánem, byly řádně plněny.  

Během roku proběhly dva aktivy pro okrskové velitele a velitele JPO II. a III., zde byly řešeny aktuální problémy a požadavky. 

 

Jednou z oblastí činnosti je pomoc při zabezpečení cyklické odborné přípravy pro JPO.

Na začátku března proběhla COP JPO II. a III. v hasičské zbrojnici v Žihli. Této přípravy se zúčastnilo 128  velitelů a strojníků, což znamená 96,5% z celkového počtu.

V říjnu se uskutečnila na stanici HZS Pk v Plasích ZOP a COP velitelů a strojníků JPO V. I tato akce se setkala s velkým zájmem. Účast 58 velitelů a  strojníků je určitě potěšující. V letošním roce byla opět větší část odborné přípravy věnována taktické přípravě. Tato forma přípravy je pro všechny zúčastněné zajímavá a chceme v ní pokračovat i v příštím roce. Tyto akce byly z převážné části zajišťovány veliteli požárních stanic Nýřany - npor. Kučerou a Plasy - npor. Livinkou.  

Dovolte mi, abych jim touto cestou poděkoval za připravenou kvalitní a odbornou náplň.

 

Dalším okruhem je požární sport.

Dne 28.června 2008 byla uspořádána ve spolupráci s okrskem Hromnice – Dolany  v prostoru letiště u Žichlic okresní soutěž v požárním sportu. Hned úvodem bych chtěl poděkovat všem sborům dobrovolných hasičů z tohoto okrsku, které se staraly o hladký a kvalitní průběh celého dne.

Mrzet nás může jen nízká účast. Zúčastněných 6  družstev mužů a 3 družstva žen určitě nejsou obrazem sportovních aktivit členů 134 sborů na našem okrese. Snahou celé OORV je hledat nová řešení, jak pro příští roky počty zúčastěných družstev navýšit. Věřím, že se nám to podaří.

Ale vraťme se k samotné soutěži. Vítězi s právem reprezentace našeho okresu v krajském kole se stali muži z SDH Hubenov a ženy z SDH Mrtník. Celá soutěž byla velice dobře připravena, jedinou černou kaňkou byl odjezd družstva mužů z Nekmíře. Celé družstvo bez udání důvodu a omluvy odjelo a nedostavilo se na závěrečného vyhodnocení.  Myslím si, že je povinností a věcí slušnosti každého družstva se závěrečného vyhodnocení zúčastnit a tím alespoň částečně poděkovat všem, kteří se starali o celý průběh soutěže.

Krajské kolo se uskutečnilo dne 23. 8. 2008 na stadionu Start v Karlových Varech. Dobře připravenou soutěž poznamenaly problémy s časomírou. Její častá nefunkčnost narušila celý časový harmonogram.

Muži z Hubenova obsadili v celkovém pořadí 4. místo. Věřím, že pro tento mladý tým   je toto umístění povzbuzením do další kvalitní práce.  Ženy z Mrtníka potvrdily roli favorita a druhým místem, za SDH Chválenice, si zajistily postup na MČR v Přerově. Zde nás opět, jako každoročně výborně reprezentovaly. V celkovém pořadí obsadily krásné 7. místo.

Poděkování za výbornou reprezentaci našeho OSH patří nejen členům obou soutěžních družstev, ale všem těm, kteří se starají o jejich perfektní zázemí.

Závěrem hodnocení soutěží v požárním sportu bych chtěl poděkovat všem rozhodčím. Jsou to lidé, bez kterých žádná soutěž neproběhne. V letošním roce se počet zúčastněných rozhodčích na soutěžích pořádaných naším OSH navýšil a já doufám, že tomu tak bude i nadále. Ještě jednou Vám všem děkuji.

 

Poslední věcí, o které bych se rád zmínit, je získání odznaků odborností. Na měsíc říjen byly připraveny zkoušky pro zájemce o získání těchto odznaků. Bohužel se nenašel jediný zájemce, který by měl o získání odznaků zájem. Částečnou vinu na tomto stavu nese i naše OORV. V letošním roce neproběhlo vyhlášení výsledků soutěže O čestnou standartu OORV za rok 2007, kde jedním z hodnotících kritérií je právě získání odznaků odbornosti.  Všem se touto cestou omlouvám, chybu napravíme v nejkratším možném  termínu.  

 

Na závěr mi dovolte, abych Vám jménem svým i celé OORV  popřál mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce 2009.

 

 

Kamil  H a n u s

ORV OSH Plzeň- sever